(A) Bahan
(Gula Karamel) :-
- 2 sudu besar gula pasir
(jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nanti)
CARA-CARA
- taburkan pada dasar acuan
silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang
keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap
sekejap sebab kita bakar gula)
(B) Bahan
Puding Karamel :-
- 3 biji kuning telur
- 1 cawan susu cair (
guna susu sejat Ideal)
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
- Kacau
sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut sahaja)
- Tapiskan
dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
- Bakar
sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek
dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak
mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras pula, nnt tak boleh sebati dengan kek - (set suhu 160 C je dan guna
api atas bawah).
- Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat:-
- 1 cawan serbuk koko - guna brand Van Houten
- 1 cawan susu cair - guna susu sejat Ideal
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan gula (
kurangkan sikit)
- 1 cawan minyak masak *
- 2 sudu besar mentega yang
dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
- 3/4 cawan tepung gandum *
- 1 sudu teh soda bikarbonat *
- 1 sudu teh baking powder *
(bahan * diayak bersama)
- 4 biji telur - blend hingga
halus
Cara-Cara:-
- Campurkan
dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak
dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua
bahan larut. Sejukkan sebentar.
- Masukkan
telur yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
- Kemudian
masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula. Kacau sebati
semuanya.
- Tuang
ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di
permukaan puding agar tidak pecah).
Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara
"bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebih kurang setengah jam atau lebih baru di terbalikkan ke dalam pinggan yang sesuai.
No comments:
Post a Comment